Često postavljana pitanja

Što je Europska građanska inicijativa (ECI)?

ECI je službeno priznata peticija za narod, kojom građani/ke Europe mogu zahtijevati od Europske komisije da predloži legislaciju tema za koje ima moć provedbe. Da bi bila prihvaćena, ECI mora imati najmanje milijun ovjerenih potpisa prikupljenih unutar godine dana od pokretanja. Bez obzira potpisuje li se online ili u papirnatom obliku, nužno je dati sve tražene informacije u formularu i popuniti ga točno, u suprotnome potpis ne mora biti pribrojan.

Zašto je ECI važna?

Dok ovo čitate, stotine milijuna farmskih životinja diljem Europske Unije pati u kavezima. Mnoge od njih nemaju dovoljno mjesta niti da se okrenu. Uspješna „Okončajmo doba kaveza“ peticija pomoći će promijeniti budućnost životinja na europskim farmama.

Tko može potpisati ECI peticiju?

Potpisati mogu svi/e EU građani/ke, koji/e imaju:

  • državljanstvo zemlje članice EU (uključujući UK) i
  • dovoljno godina da glasaju na izborima Europskog Parlamenta – to znači 18 ili više, izuzev Austrije, gdje je glasačka dob od 16
  • Za više informacija posjetite web stranicu Europske Komisije

Što se događa kada dosegnemo cilj?

Europska Komisija obvezna je formalno odgovoriti na naš zahtjev za zabranu kaveza pri držanju farmskih životinja, a organizatori će moći inicijativu prezentirati direktno Europskom Parlamentu. Ostvarenjem milijun potpisa pokazati ćemo kreatorima politike da su ljudi diljem kontinenta ujedinili glas za okončavanje doba kaveza.

Zašto je potrebno dati određene informacije o sebi?

Svaka država članica EU odlučuje koje osobne informacije zahtijeva za ECI peticiju. Dok je za neke države dovoljno upisati samo ime i adresu, za druge su potrebni podaci poput broja putovnice. Svi uneseni podaci na stranici peticije koristiti će se samo kako bi svaka država članica ovjerila potpis i na siguran način uništila podatke nakon što se potpis ubrojao.

Koliko u Europskoj Uniji farmskih životinja živi u kavezima?

faq-chart-EN