GYIK

Mit jelent az európai polgári kezdeményezés (ECI)?

Az európai polgári kezdeményezés (ECI) egy hivatalosan elismert tömeges petíció, amellyel az európai uniós állampolgárok nyomást gyakorolhatnak az Európai Bizottságra, hogy jogszabályokra tegyen javaslatot a joghatósági körén belül. Ahhoz, hogy a kezdeményezést elfogadják, legalább egymillió érvényesített aláírást kell összegyűjteni az indulástól számított egy éven belül. Akár interneten, akár papíron írja alá, fontos, hogy az űrlapon minden kért adatot adjon meg, és hogy azt pontosan töltse ki, különben az aláírását nem fogják figyelembe venni.

Miért olyan fontos ez a kezdeményezés?

Ahogyan már olvashatta, az Európai Unióban több száz millió haszonállat szenved ketrecekben. Soknak arra sincs elég helye, hogy megforduljon. Amennyiben a „Vessünk véget a ketreceknek” kezdeményezés sikeres, akkor ezzel esetlegesen javítani lehet az európai gazdaságokban élő állatok életkörülményein.

Ki írhatja alá a petíciót ehhez a kezdeményezéshez?

Minden olyan uniós polgár, aki:

  • valamelyik uniós tagállamnak (az Egyesült Királyságot leszámítva) az állampolgára; és
  • elég idős ahhoz, hogy az Európai Parlamenti választásokon szavazzon – azaz legalább 18 éves, kivéve Ausztriát, ahol a szavazáshoz szükséges életkor 16 év
  • További információért látogasson el az Európai Bizottság honlapjára

Mi történik, ha elérjük a célunkat?

Az Európai Bizottságnak formálisan válaszolnia kell a felhívásunkra, hogy tiltsák be a mezőgazdasági ketreceket, és a szervezők benyújthatják a kezdeményezésüket közvetlenül az Európai Parlament részére. Miután elértük az egymillió aláírást, meg fogjuk tudni mutatni a jogalkotóknak, hogy a kontinensen az emberek egyöntetűen követelik, hogy vessünk véget a ketreceknek.

Miért van szükség bizonyos adataimra?

Minden uniós tagállam önállóan dönt arról, hogy milyen személyes adatokra van szükség a polgári kezdeményezéshez tartozó petíción. Bizonyos tagállamok csak nevet és címet kérnek, mások egyéb adatokat, például útlevélszámot is kérhetnek. A petíció oldalán megadott minden adatot a tagállamok csak arra fognak felhasználni, hogy érvényesítsék az aláírását, majd az adatokat haladéktalanul megsemmisítik, miután az aláírását beszámolták.

Hány haszonállatot tartanak ketrecben az Európai Unióban?

faq-chart-EN