Veelgestelde vragen

Wat is een Europees Burgerinitiatief (EBI)?

Een EBI is een officieel erkende petitie waarmee Europese burgers de Europese Commissie kunnen oproepen om wetgeving voor te stellen op onderwerpen die onder de verantwoordelijkheid van de Commissie vallen. Om geaccepteerd te worden moet een EBI minstens een miljoen gevalideerde handtekeningen hebben die binnen een jaar zijn verzameld. Of je nu online of op papier tekent, het is noodzakelijk dat je alle gevraagde informatie verstrekt en alles correct invult. Je handtekening is anders niet geldig.

Waarom is dit EBI zo belangrijk?

Terwijl jij dit leest, lijden honderden miljoenen dieren ernstig in kooien in de Europe veehouderij. Vele van hen hebben zo weinig ruimte dat ze zich niet eens kunnen omkeren. Een succesvol EBI helpt het leven van de dieren in de Europese veehouderij te verbeteren.

Wie kan de EBI petitie tekenen?

Iedereen kan tekenen die:

  • de nationaliteit heeft van een van de EU lidstaten (behalve Groot-Brittannië), en
  • oud genoeg is om te stemmen voor de Europese Parlementsverkiezingen. Dat betekent 18 jaar en ouder, behalve in Oostenrijk waar de stemgerechtigde leeftijd 16 jaar is.
  • Bezoek de website van de Europese Commissie voor meer informatie

Wat gebeurt er als we ons doel halen?

De Europese Commissie is dan verplicht om onze oproep voor een verbod op kooien in de veehouderij formeel te beantwoorden. De organisatoren van het Europees Burgerinitiatief mogen hun oproep bij het Europees Parlement presenteren. Het behalen van een miljoen handtekeningen laat beleidsmakers duidelijk zien dat mensen in heel Europa zich met één stem uitspreken tegen het gebruik van kooien.

Waarom hebben jullie deze informatie van me nodig?

Elke EU lidstaat bepaalt zelf welke persoonlijke informatie deze vereist voor een EBI petitie. Sommige lidstaten vragen enkel een naam en adres, maar andere vereisen meer informatie, zoals een paspoortnummer. Alle informatie die je op de petitiepagina invult wordt alleen gebruikt door de lidstaat in kwestie om je handtekening te valideren en wordt na het tellen van je handtekening direct vernietigd.

Hoeveel dieren zitten er in kooien in de Europese veehouderij?

faq-chart-NL