Pogosta vprašanja

Kaj je evropska državljanska pobuda (EDP)?

EDP je uradno priznana množična peticija, s katero lahko evropski državljani Evropsko komisijo pozovejo k predlaganju zakonodaje o temah, za katere je pristojna. Za sprejetje mora EDP vključevati vsaj milijon potrjenih podpisov, zbranih v enem letu od začetka pobude. Ne glede na to, ali jo podpišete spletu ali papirno različico, je nujno, da v obrazcu navedete vse zahtevane podatke in ga izpolnite točno, sicer vaš podpis morda ne bo štel.

Zakaj je ta EDP tako pomembna?

Medtem ko to berete, na stotine milijonov rejnih živali po vsej Evropski uniji trpi v kletkah. Mnogo jih nima dovolj prostora niti za to, da bi se obrnile. Uspešna EDP z naslovom Končajmo dobo kletk bo pomagala spremeniti pogoje bivanja živali na evropskih kmetijah.

Kdo lahko podpiše peticijo EDP?

Podpišejo se lahko vsi državljani EU, ki so:

  • državljani države članice EU (razen Združenega kraljestva), in
  • dovolj stari, da lahko glasujejo na volitvah v Evropski parlament – to pomeni vsaj 18 let oziroma vsaj 16 let v Avstriji.
  • Za več informacij obiščite spletno mesto Evropske komisije

Kaj se zgodi, ko dosežemo naš cilj?

Evropska komisija bo morala uradno odgovoriti na naš poziv k prepovedi kletk v kmetijstvu, organizatorji pa bodo lahko pobudo predstavili neposredno Evropskemu parlamentu. Z milijonom zbranih podpisov bomo oblikovalcem politik pokazali, da so ljudje iz vse celine enoglasno pozvali h končanju dobe kletk.

Zakaj potrebujete določene podatke o meni?

Vsaka država članica EU se odloči, katere osebne podatke potrebuje za peticijo EDP. Nekatere države članice zahtevajo le ime in naslov, druge pa zahtevajo tudi podatke, ko je številka osebnega dokumenta. Vse podatke, ki jih vnesete na strani peticije, bo posamezna država članica uporabila samo za potrditev vašega podpisa, takoj po štetju pa bodo podatki varno izbrisani.

Koliko rejnih živali v Evropski uniji živi v kletkah?

faq-chart-EN